Barnvisor Läromedel Blogg Birgitta Bäckström

Skolan var bättre förr - tycker jag!

2019-07-11

Mitt drömyrke var fantastiskt - de första 25-30 åren! Sen kommunaliserades skolan!!  Mer om det längre fram i min blogg.

 

När jag började som lågstadielärare i den statligt reglerade skolan för mer än 50 år sedan, hade vi inskolningsprov för att se om barnen var skolmogna eller ev behövde vänta lite eller få extra hjälp redan från starten. Vi hade inskolningsveckor då barnen i mindre grupper vande sig vid skolmiljön, kamratgruppen och rutinerna i skolan. Vi hade läsdiagnoser på våren i ettan för att se om barnen "hängde med". Vi hade s.k. standardprov i trean, sv och ma, för att se vilka barn som behövde extra stöd och hjälp. Vi hade gott om läromedel, barnen fick t.o.m. behålla vissa av sina första skolböcker, t.ex. läseboken. 

Vi hade speciallärare, skolmognadsklasser, fortbildning för oss lärare som var ämnesinriktad m.m. Vi hade inte reglerad arbetstid i skolans lokaler utan kunde ta våra böcker och pärmar, gå hem efter lektionerna om vi ville, i lugn och ro äta lite, pusta ut och rätta, planera och göra vårt fortsatta skolarbete när det passade oss senare på kvällen.  Att vi ringde föräldrasamtal från egen telefon och ordnade egna arbetsrum där hemma krävde vi aldrig ersättning för. I skolan hade vi en telefon att dela på placerad i personalrummet. 

Vi hade arbetsgivarens fulla förtroende att vi utförde vårt arbete på ett fullgott sätt både i skolan och hemma.

I skolan hade vi pedagogiska konferenser  då vi träffade våra kolleger för att utbyta åsikter, dela med oss av material och hjälpa varandra. Vi hade rätt att få fortbilda oss på sommarkurser om vi hade behov av det. Själv valde jag musikkurser flera somrar.

Vi hade ett klassrum som vi inte delade med andra aktiviteter, där vi i lugn och ro kunde jobba om vi behövde, sedan barnen gått till fritids, hem eller till dagmamma.

Vi hade skolbänkar där barnen förvarade sina saker och som gick lätt att flytta isär om barnens behov var att få sitta lite avskilt en stund.

Vi hade reglerad löneplan efter utbildning och antal arbetade år. 

Vi lärare stannade troget i våra skolor, tog ansvar för att barnens skolgång var trygg och stabil och lönejaktsflytt mellan kommuner var ett okänt begrepp.

(JAG HADE ALLTID ETT PIANO I MITT EGET TRIVSAMMA KLASSRUM!! Sjunga, leka, dansa, röra sig - viktigt för de yngsta barnen. Numera kommer i bästa fall en musiklärare och har musik 40 min i veckan...)

 

Visst låter det bra - men så var det också förra århundradet!! Vad som hände sen är en annan historia....

 

 Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)