Barnvisor Läromedel Blogg Birgitta Bäckström

Skolmusiken på 60-70-talet

2020-10-27

 

 

På 60-talet när jag var nybliven småskollärarinna (som det står i mitt betyg) skulle vi ha musik i våra egna klasser. Musiklärare för lågstadiet var mycket sällsynta.

En grundläggande obligatorisk musikutbildning hade vi med oss i vår examen, mest för att kunna spela enkla psalmer till morgonbönen och små visor inom rätta tonomfång för de små barnen. "Våra visor" av Härén-Hellsing, en bok som var modern och aktuell då, hade noggrann indelning efter barnens tänkta utveckling i olika åldrar. Vissa sånger omfattade 5-6 toner för årskurs ett och var ganska tjatiga. Man hade bevisligen inte så stora förväntningar på barns förmåga. Men Lennart Hellsings texter var roliga och håller än idag och många visor i den boken har jag använt genom åren.  

Till vår hjälp med musiklektionerna kunde vi få material från Skolradion, med inspelade program ledda av musikläraren Dagny Stern. Hon lärde ut nya sånger, tränade barnens gehör och ledde olika rytmövningar som barnen enkelt kunde följa på bilderna i skolradiohäftet som de hade varsitt ex av. Programmen fanns på rullband som vi beställde via AV-centralen. Rullbandspelaren var en teknisk nymodighet med fram, back och stopp! Föregångare till den enklare kassettspelaren, CD-spelaren och allt som kommit sedan.

Häftena med sånger följde årets växlingar och barnens olika åldrar. Med sig i studion hade Dagny ett antal välsjungande och drillade barn och själv sjöng hon med ljus sopranröst - som fröken hade svårt att hänga med i. Jag var ju alt...Men Dagny visste att barnens ljusa röster inte skulle pressas i för låga tonarter, något som nutidens små sångarbarn ofta tvingas göra av okunniga pedagoger.

Färgerna på noterna i häftet är för olika instrumentgrupper. Det gällde att hänga med när kompet på bandet spelade - annars fick man backa bandet och börja om. Stenålder tänker ni, som har all den teknik vi inte ens kunde drömma om på den här tiden. Själv hade jag en gammal tramporgel i mitt klassrum, som var en primitiv källarlokal i ett hyreshus. Skolgård? Grupprum? Matsal? Glöm det!! Vi var "saktmodiga, milda och goda" och vågade nog inte ställa krav...!

Här kommer några foton från radiohäften från 1966-68 som jag sparat. Som du kan se var Gullan Bornemark redan i farten med fina visor, Herr Gårman och Månstegen. Man kunde hitta texter och musik av Gunnel Linde, Lennart Hellsing, Laci Boldeman, Britt G Hallqvist m.fl. och bilderna var bl.a. skapade av Ilon Wikland! En favoritvisa jag minns mycket väl är "Titta vad jag fann!" med ett bibliskt motiv - det skulle väl inte funka nu? Britt G Hallqvist och Bertil Hallin skapade den söta visan.

 

Minns du dessa planscher? Minns du Dagny Stern? Minns du frökens tramporgel, trianglar, skrammelinstrument, trummor, kastanjetter...? Minns du skolradiohäftena med tunna blad och glada färger? Olika för hösten och våren.  Var du elev eller var du lärare? Berätta gärna i kommentarsrutan nedan eller FB.

Materialet med de här  planscherna hette Nacka-Serien och jag tror att man kan hitta bilder och mer info på nätet om man söker. Vilket som var först vet jag inte, Nacka-serien eller Sveriges radios musikprogram, det verkar som om de tänkte i samma banor och inspirerade varandra. Jag tror vi hade musiken till planscherna på en liten 45varvs skiva, en EP, sådana kanske ligger kvar i gamla förråd eller skolkällare.

Visan Positivspelaren som finns på en av planscherna kan man hitta i gamla Nu ska vi sjunga. (Veva veva positiv...) Just den visan finns i Nu ska vi sjunga som kom ut 1943 på initiativ av Alice Tegnér. Samma år dog hon i lunginflammation i maj-43. 

Musiken spelades av en orkester på bandet, barngruppen fick höra andra barn i studion spela och hängde väl med så gott det gick. Var man som lärare kass på musik så var dessa program bra hjälpmedel. Själv var jag inte så kass...har alltid haft musik i mina egna klasser och andras, utan hjälp av musiklärare. Att sjunga med barnen var det roligaste jag visste och sjöng gjorde vi ofta. Så småningom började jag skapa egna visor för skolan, en hobby som följer  med fortfarande och har varit enormt stimulerande under alla år.

Planscherna minns jag mycket väl, speciellt Veva veva positiv gick hem hos ungarna åk 1-3.  

En länk att kopiera och lyssna till, med Positivspelaren musik+plansch: https://youtu.be/PFirgfkET0Y

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)