Barnvisor Läromedel Blogg Birgitta Bäckström

LUCIA är en flicka...

2019-12-13

  

"LUCIA är en flicka med stjärnor i sitt hår..."

Första strofen i min luciavisa, skapad för ganska många år sedan och med för närvarande mer än 14.000 visningar på Youtube. Visan sjungs i många skolor just idag 13 december. Jag har själv lyssnat till en grupp söta tredjeklassare i min gamla skola, som inledde luciatåget med visan till min stora glädje och stolthet. Lucia, en liten ljus flicka, sjöng solo i första versen. 

 

För några år sedan gjorde jag mitt bildspel med visan och la in på Facebook i en grupp med många musiklärare. Det skulle jag inte ha gjort! Några lärare av ospecificerad könstillhörighet uppstämde ett ramaskri och startade en låååång diskussion som resulterade i hårda ord och påhopp både på visans text och indirekt på mig som skapat den. Inläggen i tråden blev alltmer aggressiva och med personliga angrepp.

"Skulle Lucia nödvändigtvis vara en FLICKA? Varför denna diskriminering av de pojkar som ville vara Lucia? Varför framhärdade man i sina åsikter att göra si eller så i skolan? Vem hade rätt och vem hade fel? Vem skulle bestämma? Vissa kunde väl känna sig kränkta av att bli behandlade si eller så? Skulle man över huvud taget bry sig om att fira Lucia i fortsättningen? I så fall VARFÖR? Så provocerande mot somliga, lägg ner Lucia! "

Diskussionens vågor gick höga i flera veckor. Själv kommenterade jag inte något av det som skrevs, men läste allt med förvåning och lite sorg. Nu har tråden tack och lov försvunnit sen länge, men jag tänker fortfarande på hur en liten rad i en visa (min) kan reta gallfeber på några känsliga personer. Tänk hur lätt det är att angripa olika traditionella företeelser utan hänsyn till ursprung och självklarheter. LUCIA var en flicka, inget snack om saken! Huruvida hon var lesbisk eller ej har ingen betydelse, inte heller om någon flickpojke skulle få lust att agera i luciakrona och vit skjorta i vår tid. Ordet HEN var tack och lov inte uppfunnet när legenden om Lucia skapades. Inte heller när jag skrev texten till min Luciavisa på 90-talet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)