Barnvisor Läromedel Blogg Birgitta Bäckström

Jag kör med kör

2020-01-13

Det började som ett ”experiment” 1985.

Man sökte körsångare. Kunde jag sjunga i kör? Jag som inte läste noter…Det här var lite annat än skolsångerna jag träffat på under min utbildning till lärare. Nu gällde det altstämman i en vuxenkör med inte helt enkel repertoar. Men jag var så sugen på att försöka.

Jo, det gick utmärkt! Jag såg ju om noterna gick upp eller ner och framför allt använde jag mitt goda gehör. Nu började roliga upplevelser med härlig gemenskap, konserter, resor och massor med nya vänner i Körfamiljen DISS under många kommande år. Vi var sex körer i olika åldrar och konstellationer.  

                                 Körfamiljen DISS

Så skulle den lilla nystartade barnkören DISSmå få en ny ledare efter bara ett år. Kunde jag tänka mig…? ”Du sjunger ju med barnen i skolan, det här klarar du”, sa Ralf Friberg och Ingegerd Idar, våra körledare och inspiratörer. Jag tvekade men såg det som ytterligare ett experiment. Går det inte bra, så får någon annan ta över.

Nu började även mitt liv som barnkörledare, som varade i mer än trettio år parallellt med mitt arbete som lågstadielärare. DISSmå hette alltså min första kör, yngsta kören i körfamiljen. När vi behövde nya sånger var det ibland enklare för mig att skapa egna än att traggla med noter som andra skrivit. Vid en del framträdanden med barnen använde vi mina sånger tillsammans med andra redan kända. Jag fick beröm och uppmuntran, barnen gillade sångerna och det blev fler och fler små skapelser. Framför allt hade vi väldigt kul, både barnen och jag under de tio år jag ledde kören.

   Liseberg   DISSmåoBirgitta

Skaraborgsmässan,invign.-92.  

        Foto av Ralf F till körbok. 

        Tävling Söndagsöppet V:a Frölunda                                               

Ingegerd, med gedigen musikutbildning och erfarenhet och som bl.a. varit rektor vid Stockholms Musikaliska Institut, övertalade mig att skicka sånger till Gehrmans förlag. Med viss tvekan skickade jag enkla inspelningar på kassett och nödtorftigt handskrivna notkladdar. Efter några veckor blev jag uppringd av förlagschefen Kettil Skarby. ”Välj ut ett antal visor som du tycker bäst om, så ska vi ge ut en bok.” Första försöket, napp direkt och en otrolig lyckokänsla!! TACK Ingegerd för ditt råd! Det har blivit fem böcker, fyra häften och ett 100-tal utgivna sånger sen dess.

    

                    Mina fem böcker Gehrmans förlag     

                     Mina fyra häften Wessmans förlag

Ja, så började det och nu fortsatte mitt skapande av bara farten. Starta och leda skolkör för lågstadiebarn blev nästa projekt. Vi startade ”på försök” med årskurs två, som efter ett år inte ville sluta i kören. De fick fortsätta i trean och jag fyllde på med nya tvåor. Kören växte och blev mycket populär bland både barn och föräldrar. I sexton år ledde jag Vokalerna fram till min pension. Det som startade som ett projekt blev en fast institution i skolan med återkommande körer, en för yngre barn och en för mellanstadieelever, ledd av min kollega Ingela Jonsson.

Skolkören Vokalerna hade under åren 175 framträdanden för andra skolor, föreningar, föräldrar, lokalradio och i andra sammanhang på barnens och min fritid. Vi hade samarbete med riktiga musiker och gjorde en vår en bussturné till flera äldreboenden i kommunen. Vi framträdde i radion och fick hjälp att spela in en CD. Mina visor framfördes vid två tillfällen som allsångskonserter för kommunens barn på Skövde Stadsteater. Första gången 1995 med Vokalerna,  Fenix´orkester och Ronny Nyman. Andra gången 2001 tillsammans med Henekören, Ingela Jonsson och Vokalkvartetten VOX.

       

VOKALERNA och Henekören på Stadsteatern 2001,             Skövde 600 år.

Så blev jag pensionär 2006. Samarbetet med Körfamiljen hade legat på is ett antal år då Vokalerna och skoljobbet tog all tid, men nu återkom jag och startade GoDISS, enbart flickor från 6 år. En lyckad satsning som pågick i tio år.

                                                         GoDISS 2007-2017

Vilka roliga år det varit och vilka gulliga barn jag träffat! Många hundra ungar och föräldrar. Hade jag inte fått problem med min röst skulle jag ha fortsatt ett tag till. Det jag drabbats av kallas röst-tremor, är väldigt besvärande och går inte att bota, tyvärr. Men sånger kan jag fortfarande skriva ibland när andan faller på. Nu är det seniorkörens tur att få del av mina kompositioner. Där är vi fler än jag som darrar på rösten... 

    

Skövde SPF:s seniorkör 2019

 

Mina visor finns nu lite varstans i vårt land och även i Norge och Finland, vilket är väldigt kul. Man kan hitta visorna på Youtube och Spotify.Det som startade som ett experiment, har blivit mitt liv och min roliga hobby, trots att jag ”bara” spelat, sjungit och skapat på gehör. Ett festligt minne är när två blivande musiklärare med sin mentor tillika ”expert” en kväll i mars 1991 besökte en av mina körträffar med barnen i DISSmå. De två skulle hålla en perfekt lektion med barnen som skulle bedömas av ”experten”. Samma sång tjatades om och om igen med stillasittande, allt tröttare små barn och vuxna som pratade över huvudet på dem, bedömde och kommenterade. Jag led i tysthet…Med mig talade de inte alls.  När de tre gått ut, sa en liten sexåring uppgivet:- Ska dom komma nästa gång också? –Nej,det var bara idag, svarade jag. -VILKEN TUR! FÖR I SÅ FALL VILLDE JAG INTE KOMMA MER!!  svarade han med en lättad suck.

Jag såg det som ett gott betyg till mig. Trots avsaknad av formell behörighet kände jag att jag dög.

VOKALERNA 2005-06, sen blev jag pensionär.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)