Birgitta Bäckström: Visor för barn och vuxna, läromedel, blogg

Morfars piano

2022-03-19

Morfars piano

 

Jag träffade aldrig min morfar. Han dog 1929 när mamma var 14 år och jag har bara några suddiga foton av honom som visar hur han såg ut. Men under min uppväxt och i hela mitt liv fanns morfars piano med. Mamma tyckte att jag skulle överta pianot efter henne, men det var alltför stort och hade svårt att hålla stämningen. Det måste ha följt med på alla flyttar mina föräldrar gjorde från Stockholm till Axvall till Lysekil till Vindeln till Kvänum till Jönköping och slutligen till en auktionsfirma eller till tippen. Pianot var stort och hade en mäktig klang.

Mamma berättade att morfar ofta underhöll folk i kvarteret där de bodde i Stockholm genom att spela med fönstren öppna ut mot gården. Han lärde sig aldrig noter men spelade allt från populärmusik till marscher, enligt mamma. På det här pianot tog jag mina första trevande försök att spela, inte alltid till glädje för omgivningen. Mamma berättar följande om sin pappa, min morfar, som troligen gav mig mina musikaliska gener. Jag hade gärna velat träffa honom...

Morfars piano 

Mamma berättar: ”Min pappa Oscar var duktig i skolan. Han gick i Djurgårdsskolan och hans lärare hette doktor Winslov. Denne tyckte att Oscar borde studera vidare, men farfar, som själv hade fått arbeta sig fram, ansåg att sonen skulle göra detsamma. Oscar skickades i femtonårsåldern till Amerika där han skulle lära sig byggnadsbranschen. Efter besök i hemlandet återvände han till Amerika där han stannade i några år. Han talade senare mycket om den tiden och skröt gärna om det han upplevt där.

Oscar var mycket musikalisk och spelade piano mycket bra. Alla barnen hade fått pianolektioner, men Oscar hade aldrig tålamod att lära sig noter utan spelade allt efter gehör, marscher m.m. Han hade ett utmärkt musikminne. Han lärde sig t.ex. Alexander´s Rag Time Band just som den var som populärast i Amerika, tog den med hem i minnet och spelade den ofta. Den melodin komponerades av Irving Berlin 1911, just när pappa befann sig i Amerika. Det fanns inte radio på den tiden.”

Oscar som barn

Oscar med hela familjen troligen c:a 1890

Artemisgatan

Oscar i Amerika troligen 1911. 

Oscar 1911

Antal kommentarer: 1

2022-03-20 15:51:11

Birgitta har framgångsrikt fört Oscars gener vidare via egna uppskattade visor och framgångsrikt arbete med barnkörer. Mera kommer nu även med inspiration och stöd till seniorkör.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)